Showing cultural identity

Bridging Module

Briefing

Ontwerp 3 iconen die jouw reactie en bijdrage zijn om op een positieve manier te informeren, om een positieve impuls te geven aan de discussie, om mensen trots te maken en bewust te maken van de grootsheid van (hun) cultuur. Kies een cultuur met een ‘beruchte’ reputatie uit de onderstaande lijst. Kies 3 aspecten van jou interesse uit die cultuur en maak de pictogrammen om een specifiek publiek over dat aspect en de cultuur te informeren.

Motivatie

Met deze opdracht koos ik de inheemse cultuur Maori. Ik heb veel onderzocht en koos drie aspecten voor mijn pictogrammen:

– Religie en spiritualiteit
– Kunst en ontwerp
– Mythologie en verhalen vertellen

Ik koos de Maori omdat het heel interessant lijkt hoe deze mensen eruitzien en zich gedragen. De tatoeages op hun gezicht en hun uitdrukkingen lijken me erg echt. Ik hou ook van de patronen die ze gebruiken.

Uitwerking

Op de eerste kun je een vrouw en een man een “hongi” zien doen. Een hongi is een traditionele Maori-groet in Nieuw-Zeeland. Links zie je een vrouw met de ‘ta moko’ (gezichtstatoeage) op haar kin. Rechts zie je een man met de ‘ta moko’ (gezichtstatoeage) op zijn gezicht. Dit pictogram staat voor de mythe Rangi & Papa. Zij zijn de oorspronkelijke Maori-ouders. Ik koos het patroon rond het pictogram omdat het staat voor: nieuw begin, groei en harmonie. Die woorden vertellen het hoofdidee van dat pictogram.

Op het tweede pictogram zie je een gezicht dat is ingezoomd. Dit pictogram toont een gezichtstatoeage (Ta moko). Alleen mensen met een rang of status mochten tatoeages krijgen en konden zich dit veroorloven. Als ze er een hebben, waren ze daar erg trots op. Ik presenteer de tatoeage op een abstracte manier. Het patroon rond het pictogram staat voor: krijgers, veldslagen, moed en kracht. Dit is precies wat een gezichts-tatoeage is voor de mannen.

Op het derde pictogram zie je een octopus. Het concept van Te Wheke, de octopus, is om de gezondheid van het gezin te definiëren. Het hoofd van de octopus vertegenwoordigt te whānau, de ogen van de octopus als waiora (totaal welzijn voor het individu en het gezin) en elk van de acht tentakels vertegenwoordigt een specifieke dimensie van gezondheid.

Proces